Hrvatski dizajneri

Hrvatska je oduvijek imala dobro razvijenu tekstilnu industriju. Riječ je o proizvođačima tekstila, ali i o onima koji prave gotove proizvode. Poneki su stvorili toliku kvalitetu i ime da rade kao kooperanti za neke od vodećih svjetskih modnih kuća.

Iako je taj vid poslovanja vrlo zanimljiv i isplativ, puno veći ugled stiče se stvaranjem vlastitih proizvoda, unikatnih modela koji privlače pozornost. A da bi se to ostvarilo, neophodno je imati dobre kreatore. Srećom, Hrvatska ne oskudijeva ni u njima.

Najpoznatiji hrvatski kreatori

Aleksandra Dojčinović hrvatska je dizajnerica koja je 2007. osnovala svoju tvrtku Lei Lou. Osim svakodnevnih i svečanih haljina i drugih detalja, kreira i nakit, bunde i obuću, a svoje proizvode prodaje ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu.

Matija Vuica je dizajnerica, ali i kostimografkinja i pjevačica. Bila je jedna od prvih naših kreatorica koja je stvorila svoje ime i uspješan modni brend, specijaliziran za unikatne i raskošne svečane haljine, koje su redovito ukrašene svilom, čipkom i perlicama. Posebno je tražena zbog unikatnih vjenčanica koje se rade po mjeri, a njezine su redovite mušterije mnoge poznate Hrvatice, ali i svjetske zvijezde.

Envy room modna je marka iza koje stoje dizajneri Vjeko Franetović i Nikica Ivančević. Uglavnom rade unikatne modele večernjih haljina i vjenčanica koje su zbog svoje dramatičnosti česta scenska odjeća naših pjevačica.

Juraj Zigman Riječanin je koji se osim modnog dizajna bavi i kostimografijom. Postao je poznat po dramatičnim modelima koji pršte od boja i smjelih uzoraka, a osim naših zvijezda, njegove su modele nosile i neke svjetske zvijezde na svojim nastupima i u spotovima.

Sestre blizanke Morana i Martina već 18 godina razvijaju svoju modnu marku Budoir. Njihove kreacije teško se mogu smjestiti u neku kategoriju, jer uvijek miješaju stilove, pa tu ima klasike i suvremenosti, realnosti i fantazije, jednostavnosti i složenosti.

Ovo su samo neki hrvatski kreatori vrijedni spomena. Ima ih još, a svake godine pojavljuju se novi, pa sa pravom možemo reći kako za hrvatsku modu nema zime.