Vuna i proizvodi od vune

Vuna je proizvod životinjskog podrijetla. Riječ je o mekanim dlakama iz krzna raznih sisavaca, pogotovo ovaca. Prirodna vuna ima mnoga korisna svojstva, između ostalog regulira temperaturu. Od ukupne zapremine proizvoda od vune, oko 85% je zrak, pa zato dobro grije. Isto tako, može upiti do jedne trećine svoje težine vode, a da se ne primijeti da je vlažna, a i suši se mnogo brže od nekih drugih tkanina, na primjer pamuka. Kako je vlakno vune elastično, proizvodi od vune se ne mažu i ne gužvaju.

Vrste vuna

Pojam čiste runske vune označava onu vunu koja se dobiva direktno striženjem sa žive životinje. Takva se vuna dijeli na nekoliko kategorija. Najkvalitetnija je merino vuna, koja se dobiva od merino ovaca. Crossbreed vuna je nešto slabije kvalitete, a uglavnom se dobiva od ovaca mješanaca merino ovaca i onih sa grubljom vunom. Gruba vuna dobiva se od nekoliko pasmina, od kojih je najpoznatija Shetlandska ovca. Dok se od prve dvije kategorije vune proizvodi odjeća, od ove se vune najčešće prave tepisi i tehnički proizvodi, poput raznih izolacija.

Osim prave vune, u današnje se vrijeme često koriste i razna polimerna vlakna koja se dodaju u vunu kako bi se poboljšale pojedine karakteristike, a sve se češće proizvode i vunice od potpuno umjetnih materijala. Ipak, činjenica je kako baš ništa ne može nadmašiti pravu vunu kada je riječ o mnogim karakteristikama.

Od vune se može raditi doslovce sve i svašta, od debelih zimskih džempera i šalova, pa do najfinijih odijela i kaputa. Dok je jedno vrijeme vuna bila pomalo zapostavljena kao materijal, sa sve većom popularnošću ručnih radova, pletenje unikatnih i zanimljivih modela ponovno se vraća na velika vrata, i sve se više ljudi bavi ovim zanimljivim, ali i korisnim hobijem u slobodno vrijeme.

Dakle, možemo doista reći kako je vuna prikladna za sva vremena i kako nećete pogriješiti ako u svoj ormar smjestite barem nekoliko lijepih i kvalitetnih vunenih proizvoda.